Cum putem ajunge la rezultatele dorite în viață?

Pentru orice persoană din această lume este foarte ușor să intre în rutine nesănătoase precum consumul frecvent de produse de tip fast-food, trezirea la ore târzii, fumatul sau chiar mușcatul unghiilor.

De asemena, orice persoană din această lume dorește să fie mai sănătoasă, mai fericită și mai împlinită, însă totuși continuă să aibă rutine nesănătoase, rutine care nu o dezvoltă și nu o duc la rezultatele pe care și le dorește în viață.

Uneori ne mai simțim motivați să ne schimbăm și să ne creăm obiceiuri bune care să ne ducă la rezultate bune, însă această motivație de cele mai multe ori nu ține mult și astfel revenim la vechiurile obiceiuri.

De ce este atât de greu să ne schimbăm obiceiurile?

Răspunsul este că  încercăm să facem schimbări într-un mod greșit.

Să îți explic la ce mă refer.

Când auzim cazuri de transformări dramatice în care anumite persoane au slăbit 100 de kg sau au ajuns la succes într-un anumit domeniu, singurul lucru pe care îl cunoaștem este rezultatul, dar mai puțin procesul prin care s-a ajuns la rezultatul respectiv.

Când vedem că altcineva reușește,înseamnă că și noi putem reuși, însă greșeala noastră este că încercăm și facem tot posibilul să ajungem cât mai repede la rezultatul dorit.

Asta este explicația pentru care anumite persoane apelează la medicamente pentru a slăbi rapid, doresc să câștige bani cât mai mulți peste noapte sau doresc să se vindece de o afecțiune în timp record (de cele mai multe ori ne plafonăm în astfel de situații pentru că nu ne setăm termene realiste).

Mai pe scurt, acest lucru se întâmplă pentru că este foarte ușor să supraestimăm importanța unui moment definitoriu și să subestimăm valoarea de a lua decizii mai bune în fiecare zi.

Aproape orice obicei pe care îl avem (bun sau rău) este rezultatul mai multor decizii mici luate zilnic, în mod repetat.

Să dăm un exemplu.

Starea de obezitate  a unei persoane care are și probleme cardiovasculare este rezultatul mai multor decizii luate zilnic precum: consumul de hrană nesănătoasă, lipsa activității fizice sau nepăsarea față de starea de sănătate.

Așadar, dacă noi dorim să avem o viață mai sănătoasă, fericită și împlinită, nu trebuie să avem obiceiuri bune luate zilnic în mod repetat?

Să dăm un alt exemplu.

Dacă eu îmi doresc să fiu sănătos și să am un stil de viață cât mai sănătos, înseamnă că trebuie să iau câteva decizii zilnice în privința asta precum: să consum alimente sănătoase, să mă hidratez corespunzător, să fac mișcare, să evit dulciurile concentrate său chiar să dau o importanță studiului în această direcție (cititul cărților, mersul la cursuri/workshop-uri, etc).

Partea bună cu privire la aceste obiceiuri este că organismului nostru îi ia aproximativ 30 de zile să se acomodeze cu un obicei nou.

Dacă timp de o lună te trezești la ora 5 dimineața de nevoie, probabil după acea lună te vei trezi la ora 5 fără să vrei, deoarece organismul și creierul tău s-a obișnuit cu ideea de a te trezi dis-de-dimineață.

Deci, dacă dorim să avem rezultate bune, trebuie să luăm decizii bune, în fiecare zi, în mod repetat. Nu știm când vom avea rezultatul, însă cu siguranță va fi un rezultat bun.

Cu încredere,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *