Cum Scăpăm De Negativism (2)

La partea a doua a acestui articol doresc să îți vorbesc de un tip de sentiment pe care mulți îl avem și care, după părerea mea, ne împiedică să fim prosperi și fericiți. Acela este…

 

Invidia

Probabil ai avut și tu momente în care ai fost invidios pe anumite persoane, din simplul fapt că s-a remarcat în societate într-un mod plăcut sau diferit față de ceilalți. Această invidie o simți în momentul în care tu crezi că nu ești în stare să faci ceva diferit sau că nu îți place ideea ca altul să fie mai bun ca tine. Am ajuns la concluzia că invidia, dacă este prezentă mai mult în noi, ne risipește atât de multă energie și ne face să avem reacții negative, încât începem să adoptăm o stare generală proastă care ne face să nu mai gândim în termeni pozitivi de dezvoltare și de succes.

De ce? Pentru că dorim prin anumite gesturi să descurajăm sau să împiedicăm persoanele invidiate să își îndeplinească scopurile. Un gest des întâlnit pe care îl displac foarte mult este bârfa. Mai neplăcut de atât este faptul că subiectele bârfei, de cele mai multe ori, sunt în necunoștință de cauză care pot face ca alte persoane să primească o informație falsă și nu  una adevărată. Așa ajungem să trăim în minciună și vrem să fim fericiți, sănătoși și să ne meargă totul bine în viață. Vreau să îți spun că nu e așa. Gândurile pe care le avem față de aproape ne pot defini propriile gânduri. Fie negative, fie pozitive. Depinde doar de noi cum interacționăm cu cei din jur. Seneca ne spune „Nu vei fi niciodată fericit dacă te vei mânia că cineva e mai fericit decât tine.

Gândurile pe care le avem în momentele de invidie se axează mai mult pe persoana ațintită și aici cred că pierdem foarte mult. Putem găsi cheia problemei dacă percepem altfel situația.

Atunci când simțim invidia, de ce să nu fie ceva constructiv pentru tine, care să te dezvolte din punct de vedere personal? Pentru că de cele mai multe ori, invidia e o armă care se întoarce împotriva ta dacă nu știi cum să o manevrezi.

Recomandarea mea este ca atunci când simți invidia față de alte persoane, să începi să conștientizezi că nu e în regulă să faci un rău cuiva, pentru că te păcălești singur. Îți faci ție mai mult rău. Încearcă să apreciezi mai mult ceea ce fac apropiații tăi, chiar dacă pe tine te pun într-o ipostază mai inferioară. Încearcă să percepi situația ca fiind o sursă de motivare și să încerci să devii mai competent în ceea ce vrei să faci. Încearcă să te preocupi mai mult de tine și nu de ceilalți, pentru că de cele mai multe ori suntem obișnuiți să ne axăm pe calitățile sau defectele celuilalt, însă niciodată nu ne uităm la noi ca să ne putem dezvolta așa cum dorim. Încearcă și vei avea numai de câștigat.

Chiar și atunci când cei din jurul tău sunt mai inferiori decât tine, nu îi trata cu desconsiderare. Nu îi jigni și nu încerca să te lauzi doar pentru a găsi validare de la cei din jur, ci din contra, încearcă să îi ajuți. Dacă faci aceste lucruri, înseamnă că ai întors arma împotriva ta și dovedești faptul că nu ești destul de matur emoțional.

hug_me-wide

 

Ce faci dacă tu ești persoana invidiată

Sunt cazuri când tu ești persoana invidiată. Sunt sigur că nu îți place să fii criticat sau vorbit pe la spate. Cred că sunt printre cele mai grele momente de suportat. Mi-am dat seama mai mult de cauzele negative ale invidiei atunci când am construit acest blog și am scris ghidul „10 Pași spre Sănătate”. Am întâlnit persoane care îmi criticau proiectul sau ideile pe care le aveam chiar dacă aceștia nici măcar nu le știau în totalitate. Probabil, unii aflați în cauză, se descurajau și renunțau în a mai face ce și-au propus. Și eu am fost descurajat și începeam să gândesc negativ, însă din fericire această stare era prezentă pentru puțin timp, deoarece citisem și pusesem în practică multe informații ce țin de dezvoltarea personală. Acum, doresc să te ajut și pe tine cu informații ca să fii pregătit atunci când vei întâlni asemenea situații.

În astfel de momente, cel mai important aspect este controlul emoțiilor și nu replicile pe care trebuie să le dai ca să ieși din impas. Trebuie să percepi situațiile de acest gen, astfel: „Sunt criticat și bârfit? Dacă am făcut ceva de bine, înseamnă că nu trebuie să mă îngrijorez și să mă stresez. Mă simt trist? Trebuie să ies din această stare și să înțeleg faptul că aceste momente fac parte din procesul de dezvoltare și în timp, voi putea ajunge acolo unde îmi doresc.”

Îmi place foarte mult cum vorbește Napoleon Hill în cartea „Secretele prosperității” despre ura față de aproapele nostru: „Cea mai mare binecuvântare pentru o persoană sunt actele de bunătate oferite în schimbul unor acte de cruzime. Timpul petrecut urând pe cineva nu este doar pierdut, ci și sufocă singurele emoții valoroase din inima omului și îl împiedică pe acesta să realizeze activități constructive.

Trebuie doar să conștientizezi aceste stări. Dacă ți-ai dat seama din ce ți-am scris, pun mult accent pe conștientizarea sentimentelori și trăirilor pe care le ai. Asta pentru că îmi doresc să îți cresc gradul de conștiință. Atâta timp cât gradul tău de conștiință este ridicat, problemele și persoanele rău intenționate pe care le vei întâlni, nu te vor abate de la drumul tău spre sănătate, fericire și succes. Nu te vei lăsa ușor influențat.

Pe viitor voi mai reveni cu astfel de articole. Consider că sunt importante pentru fiecare persoană. Dacă așa consideri și tu, te rog să faci cunoscut articolul mai multor prieteni de ai tăi și nu numai.

 

Cu dragoste,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

 Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *