Cum te poate îmbolnăvi psihicul

«În cartea sa Love, Medicine and Miracles (New York: Harper and Row Publishers,1986), dr. Bernie Siegel descrie experiența pe care a avut-o cu un medic internat în spital într-o stare fizicã și psihicã relativ bunã. Când i s-a comunicat diagnosticul de cancer pulmonar, medicul-pacient a devenit teribil de deprimat și de retras.

Cu toate cã toți au încercat sã-l încurajeze și sã-i schimbe atitudinea, bolnavul a rãmas neconsolat și, în douã sãptãmâni, a murit.

Ulterior, soția decedatului a spus cã, dupã aflarea diagnosticului, soțul ei a pierdut orice sens al vieții, nemaifiind dispus sã lupte pentru însãnãtoșire.

Vestitul medic al antichitãții, Hipocrate, spunea cã dorea mai degrabã sã cunoascã ce fel de persoanã e bolnavul decât sã știe ce fel de boalã are.

Iar celebrul clinician canadian, Sir William Osler, scria, în secolul al XIX-lea, cã evoluția tuberculozei are mai mult de-a face cu ceea ce se întâmplã în mintea bolnavului decât în plãmânii lui.

Deși se știe cã factorii mintali, sociali și spirituali au un rol important în sãnãtatea cuiva, din multiple motive și poate nu în ultimul rând din lipsã de timp, în practicã, medicina modernã neglijeazã aceste aspecte.

Cineva a spus cã „medicii de azi acționeazã, și acum, ca și când bolile i-ar înhãța sau i-ar prinde pe oameni, în loc sã înțeleagã cã oamenii iau bolile, devenind susceptibili la agenții bolilor, la care sunt expuși în mod constant”.»

Fragmente extrase din cartea „Alimentație inteligentă” – de Emil Rădulescu, Editura „Viață și Sănătate”, 2003.

Am adus la cunoștință aceste fragmente pentru aborda un aspect neglijat din punct de vedere al sănătății, și anume: stresul. Dr. Constantin Dumitru Dulcan spunea că „Stresul înseamnă moartea celulei”.

Nu e de mirare că multe boli precum cele de inimă sau cancerele apar din cauza stresului. În Germania, psihologia medicală este foarte apreciată, deoarece s-au făcut studii în acest domeniu și s-a ajuns la concluzia că starea noastră psiho-emoțională are o mare legătură cu starea noastră de sănătate.


 Turmalina– un cristal semiprețios pentru sănătate. Află cum poți scăpa de durerile provocate de afecțiunile reumatice și nu numai.


Dr. Ryke Geerd Hamer, a fost un doctor internist la clinica oncologică a Universității din Munchen și a fost diagnosticat cu cancer testicular după ce a aflat că fiul lui a murit împușcat. Fără să fie vreodată grav bolnav, și-a dat seama că apariția acestei boli avea legătură cu moartea fiului său. După o cercetare asiduă, a ajuns la concluzie că mulți dintre pacienții lui care erau grav bolnavi, aveau și situații stresante în viața lor personală.

Sănătatea noastră nu ține numai de alimentație sau efort fizic. Psihicul este cu mult mai important. Un psihic sănătos, matur, este gata să facă față oricărei situații stresante.

În cadrul unui examen universitar pot exista persoane stresate dar și calme. Uneori, nu situațiile sau greutățile vieții ne conduc la stres, ci percepțiile pe care noi le avem asupra situațiilor ne conduc la stres.

Pentru a nu ne influența negativ starea de sănătate, trebuie să ne schimbăm percepțiile pe care noi le avem față de situațiile sau greutățile ce ne pot doborî psihicul. Bineînțeles, nu este ușor, însă este posibil. Stresul nu poate fi eliminat din viața noastră, în schimb, poate fi limitat.

Prin acest articol nu doresc să ofer neapărat soluții, ci mai mult decât atât, doresc să te fac conștient de faptul că psihicul joacă un rol foarte important în sănătatea ta și începând de astăzi ar trebui să îi oferi o mai mare atenție de cât i-ai oferit până acum.

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Îți mulțumesc că îmi citești articolele. Asta înseamnă că sănătatea e importantă pentru tine.

Apreciez! 🙂

Cu drag,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *