De ce este importantă alimentația?

Probabil te-ai întrebat și tu cât de importantă este alimentația și cum îți poate influența starea de sănătate. Sau poate nu te-ai întrebat. Oricum, dacă ai ajuns la acest articol, îți recomand să îl citești în continuare.

Adevăratul motiv pentru care am scris acest articol a fost acela de a trezi cât mai multe persoane din starea profundă a poftelor și a tratării cu superficialitate a îndemnurilor cu privire la alimentația corectă și de a le aminti cât de importantă este alimentația în viața lor.

Majoritatea dintre noi putem face diferența dintre un aliment sănătos și unul nesănătos. Probabil că și acum îți aduci aminte din copilărie când îți spunea mama ta să mănânci mai multe fructe și legume și mai puține dulciuri. Dacă nu îți aduci aminte, îți voi reaminti eu.

În primul rând, alimentele sunt “combustibilul” nostru. Acestea ne dau energie pentru a ne putea desfășura activitățile de zi cu zi. La fel ca la o mașină. Atâta timp cât îi dai benzină, va putea merge și tu te poți bucura de ea. Dar cel mai mult contează ce fel de combustibil îi dai. Dacă îi dai unei mașini benzină și ea merge pe motorină, cu siguranță o vei strica. Așa este și cu organismul nostru, dacă îi dai alimente nesănătoase, starea ta de sănătate are de suferit și dacă îi dai alimente sănătoase, vei putea folosi potențialul maxim al organismului tău în activitățile zilnice și astfel te vei putea bucura de el.

De exemplu, eu nu aș putea să învăț, când am dureri abdominale din cauza alimentelor pe care le-am mâncat la prânz. Ori nu aș învăța eficient, ori nu aș termina de învățat. Bineînțeles, și stresul și mediul, ne pot influența, dar alimentația are cea mai mare influență asupra stării noastre de bine.

În al doilea rând, cu cât mâncăm mai mult alimente nesănătoase, cu atât vom avea mai multe probleme de sănătate pe viitor. Probabil cel mai trist aspect al vieții este că noi oamenii suntem niște ființe foarte idolente când vine vorba de a preveni ceva. Pentru că atunci când trebuie să previi, nu există nicio sursă de motivație. Și la cum majoritatea dintre noi stăm prost cu motivația, așteptăm să vină momentul perfect pentru a face o schimbare.

Cunosc persoane care au probleme de sănătate din cauza alimentației și în continuare mănâncă nesănătos. De ce? Pentru că alimentele provoacă un fel de dependență și pot fi asemănate cu drogurile. Sunt nesănătoase, dar foarte delicioase. Cum poți să reziști în fața unui pui prăjit cu un miros care te dă pe spate și o prăjitură cu ciocolată și frișcă? Este imposibil.

Gustul este cel mai important în alimentație. Atât de important, încât pentru unii nu contează cât de nesănătos este un aliment. Important este să fie gustos.

Am auzit cazuri de sărbători când anumite persoane mâncau atât de mult încât ajungeau la spital. Am fost uluit când am aflat. Cu siguranță se pot face și excepții de sărbători sau în anumite momente, dar nici chiar să ajungi la spital. Nu degeaba spune George Bernard Shaw că: “Nu există dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare”. Oricum, nu mai comentez pentru că sunt cazuri care pe mine mă depășesc.

Beautiful Young Woman choosing between Fruits and Sweets

Nu mai este nicio scăpare?

Poate ești în situația în care dorești să faci o schimbare, dar fie nu ești motivat, fie ești motivat însă știi că după un timp scurt te vei lăsa păgubaș. Stai liniștit, majoritatea oamenilor se confruntă cu aceste dificultăți. Și eu m-am confruntat cu ele, de multe ori, dar am reușit să le depășesc. La mine a funcționat “tehnica documentării”, adică am început să aflu cât mai multe informații despre cum trebuie să ne alimentăm și după un timp, având destule cunoștințe, pur și simplu am început să resping fiecare aliment care știam că este nesănătos. Ceea cea m-a motivate a fost faptul că mereu am dorit să mă “păstrez” sănătos. Motivația poți să o simți din această secundă. Începi să îți spui: “Vreau să fiu mai sănătos”, “vreau să fac o schimbare”, “vreau să trăiesc la cel mai bun nivel al meu”. Așa vei dobândi o anumită stare pe care trebuie să o ai mereu. Sunt destule cărți despre motivație pe care le poți citit. Cu siguranță îți pot fi de ajutor.

Ideea este să nu aștepți să apară un factor negativ (boală, durere) pentru a te motiva să mănânci sănătos. Încearcă să previi!

Dacă te confrunți cu astfel de probleme, ai putea să îmi scrii pe pagina “Întreabă-mă” și poate găsim împreaună soluții pentru problemele tale.

Cu prietenie,

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *