Fii altcineva în acest an!

new_year_2015_wishes-wallpaper-3200x2400

Am decis să scriu acest articol pentru tine în speranța că va putea aduce un plus valoare în viața ta.

Pesemne că ți-ai dat și tu seama cât de repede trece timpul. Atât de repede, încât n-avem timp nici să conștientizăm. Unii se plâng, pentru că nu pot întoarce timpul înapoi ca să schimbe ceea ce au făcut sau ceea ce n-au făcut și alții se bucură, afirmând că timpul l-au folosit în favoarea lor pentru a se dezvolta și a învăța.

Tu unde te încadrezi? Ești mulțumit de experiențele petrecute în anul ce tocmai a trecut? Ai evoluat? Ai avut realizări importante și benefice pentru tine? Ai lucrat pentru a-ți “croi” un drum către un viitor cât mai bun?

Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ți le pui pentru a-ți dai seama dacă progresezi sau regresezi ca persoană.

Din punctul meu de vedere, anul acesta (2014) a fost unul dintre cei mai buni ani ai mei de până acum. Un an în care am reușit să îmi depășesc limitele și să evoluez în toate direcțiile. Cele mai importante realizări ale mele au fost: finalizarea ghidului “10 Pași spre Sănătate”, prima carte scrisă de mine pentru oamenii care doresc să pornească la drumul către o viață mai sănătoasă (va apărea în curând și pe acest blog), și trecerea cu brio de examenul de bacalaureat și de examenul de admitere la facultatea de medicină pe specializarea Nutriție și dietetică.

Poate pentru unii nu par niște realizări atât de importante, deoarece nu îmi cunosc povestea.

Cu ani în urmă, eram un băiat atât de regresiv, încât nici nu credeam că voi putea termina liceul. Nu aveam nicio țintă. Eram dus ca frunza pe apă, cum se spune. De asemenea începeam să am și probleme de sănătate, însă am ajuns într-un stadiu în care nu mai suportam să fiu neproductiv și neglijent în creșterea mea. Astfel, printr-un mic scântei de voință, am început, singur, să mă disciplinez. Am pus mult accent pe dezvoltarea mea personală.

Practic, primul pas a fost să încep să citesc cărți de dezvoltare personală. Consideram că acestea mă pot motiva să mă dezvolt. Și așa a și fost. Am început să îmi schimb viziunea despre lume și societate și să îmi țintesc obiective. Am avut oportunități să îmi aleg un domeniu în care să lucrez cu plăcere și în același timp să-i ajut și pe alții. De fapt, mi le-am creat. Așa s-a dat naștere acestui blog și ghidului pe care l-am scris și Îi sunt recunoscător și Lui Dumnezeu pentru ceea ce am realizat, pentru că a avut un mare rol în a-mi menține principii morale înalte în toate acțiunile mele.5-handling-success

Prin această mică relatare a poveștii mele, am dorit să îți arăt ce am realizat, de unde am pornit și unde am ajuns și cel mai important, faptul că într-un an poți crește foarte mult ca persoană. Pentru asta aș dori să îți dau câteva sfaturi simple pe care să le pui în practică în anul ce urmează:

 1. Citește!

Probabil este cea mai bună alegerea pe care ai putea-o lua în dezvoltarea ta. Citește tot ceea ce crezi că te poate ajuta în viață. Acumulează cât mai multe cunoștințe pentru a deveni acea persoană inteligentă care își poate aduce valori înalte în viața proprie.

 1. Disciplinează-te în a-ți forma un stil de viață cât mai sănătos.

În fiecare zi noi luăm diferite decizii care ne pot influența starea noastră de sănătate. Important este să iei decizii corecte. Nu vei avea un stil de viață nociv dacă mergi o singură data la McDonald’s, ci atunci când vei continua să iei această decizie aproape în fiecare zi. Dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, în fiecare zi să iei decizii corecte: să mănânci fructe și legume în fiecare zi, să bei cantitatea optimă de apă în fiecare zi, să faci efort fizic în fiecare zi etc.

Să ai un stil de viață sănătos, nu înseamnă doar să mănânci sănătos sau să depui efort fizic, ci să și gândești sănătos, să ai relații “sănătoase” cu cei din jurul tău și să ai și o viață spirituală cât mai “sănătoasă”.

Investește zilnic în sănătatea ta!

 1. Stabilește-ți în scris obiectivele și planificăți-le.

Ce vrei să realizezi în următorul an? Ce ar trebui să faci pentru a-ți atinge obiectivele? Cât timp pe zi ar trebui să îţi acorzi pentru a-ţi atinge obiectivele?

Dacă răspunzi la aceste întrebări, deja vei ști care sunt obiectivele tale și vei putea trece la acțiune. Majoritatea oamenilor nu au realizări importante în viață pentru că nu își stabilesc niciodată obiective. Cel mai probabil din cauza fricii. Sfatul meu pentru tine este să nu te lași niciodată influențat de persoanele din jurul tău când vine vorba de obiectivele tale. Viața ta are prioritate, nu a lor.

Sfat bonus: Dacă ești dispus că te dezvolți și să ai un an cel mai bun de până acum, te provoc să faci un pact cu tine. Să nu treacă o singură zi fără să faci ceva pentru sănătatea și dezvoltarea ta personală. De exemplu, citește în fiecare zi. Nimeni nu zice să citești toată ziua, dar în fiecare zi. Mănâncă legume în fiecare zi, nu în cantități mari, dar în fiecare zi.

Crezi că te poți ține de această provocare? Îți garantez că aceste sfaturi, dacă le vei aplica în viața ta, te vei dezvolta și vei avea realizări remarcabile pe care nici nu ți le-ai fi putut imagina. Însă, trebuie să acţionezi.

Acestea sunt câteva dintre sfaturile pe care le-am aflat, descoperit și pe care le-am pus în practică pentru a-mi pava drumul spre succesul personal și profesional. Te invit și pe tine să le pui în practică și să faci din anul ce urmeazăm unul dintre cei mai buni ani ai tăi.

 

Cu prietenie,

Emanuel

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

4 comentarii la „Fii altcineva în acest an!”

 1. Anul 2014 a fost un an foarte bun pentru mine, cu multe provocari, realizari frumoase, experiente noi si momente in care i-am ajutat pe ceilalti. Sunt multumita si sper ca si 2015 sa-mi aduca la fel de multe momente frumoase! O sa incerc sa-ti urmez sfaturile chiar daca nu-mi plac legumele deloc. 🙂 La multi ani!

  1. Mihaela, când vine vorba de schimbare, mereu vom avea insatisfacții. 🙂 Este ceva normal. Mai mult, acestea vor fi doar la început. Te vei obișnui și după aceea vei culege roadele. Continuă să te menții pe această linie și să ai cât mai multe realizări și momente frumoase în viață! La mulți ani!

 2. Pentru foarte mulţi dintre cititorii articolelor tale, Emanuel, comentariile pe care le afişez în dublă calitate (cititor..tată) par a fi pur subiective !…dar ce trebuie ştiut de către publicul tău cititor, este că, fiecare articol pe care îl scrii scoate in evidenţă experienţa ta personală exprimată in cuvinte, experienţă ce nu are nevoie de nici o notă de subiectivitate !
  Referitor la articolul de mai sus…este foarte bine structurat, şi mi-a plăcut foarte mult expresia ,, Viața ta are prioritate, nu a lor ! “… expresie care face cât o mie de cuvinte.
  Dacă fiecare dintre noi am înţelege faptul că noi suntem cele mai importante persoane din univers, dacă am trata cu maxim respect acest organism pe care îl avem în “dotare” şi dacă am întelege că acest organism este vehicolul care transportă ,,eternitatea”, si dacă am fi mai conştienţi de clipa prezentă, cu siguranţă ca nimic nu va fi imposibil de realizat, indiferent de obiectivele prestabilite.
  Este mult mai important pentru voi, generaţia tânără(18-25 ani) , să înţelegeţi că perioada marilor transformări este pe cale să-şi facă din ce in ce mai mult simţită prezenţa.
  Inerţia(frunza pe apă) nu poate înregistra plus valoare, şi oamenii fără acest plus valoare vor “muri” …nu neaparat fizic(cu toate ca incidenţa bolilor cardiovasculare şi al deceselor în rândul tinerilor creşte alarmant), dar din punct de vedere spiritual cu certitudine că vom înregistra ,,decese,, pe banda rulantă.
  Articolul tău solicita din partea cititorului o introspecţie serioasă a tot ceea ce întâmplă în jurul acestuia, şi care poate, şi prin intermediul articolului tău, să identifice şi unele dintre solutiile usor abordabile.
  Succes tuturor celor care doresc să-şi depaşească conditia lor umila din punct de vedere spiritual !
  Anul 2015, să reprezinte pentru toţi un an al marilor transformări !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *