Legile Sănătății  

untitled

Dacă te uiți în jur, îți dai seama că noi, oamenii, suntem controlați într-un anumit fel de autorități, prin impunerea legilor. Legile ne ajută să fim ordonați și civilizați și în cazul în care nu respectăm o lege, fie primim o amendă, fie mergem la „răcoare” sau, se poate întâmpla să fim mai norocoși și să scăpăm. Într-o națiune fără legi cred că ar fi un haos total peste tot, oamenii nu s-ar mai respecta între ei și probabil acest lucru ar da naștere la tot felul de acțiuni care ar distruge orice urmă de civilizație.

Și Dumnezeu ne-a impus niște legi sub denumirea de „Cele 10 porunci” care ne ajută să ne iubim mai mult aproapele și să trăim în armonie atât pe plan spiritual, psiho-emoțional cât și pe plan fizic.

Toate legile sunt date cu un scop, acela de a trăi mai bine . Așa cum sunt legi date de autorități sau de Dumnezeu, sunt date și legi de Mama Natură, ca să trăim aproape de ea pentru a fi mai sănătoși. Eu le numesc Legile Sănătății. Dacă suntem sănătoși, putem trăi în la cel mai bun nivel al nostru pe plan psihic, fizic dar și spiritual. Legile date de Mama Natură, le știe toată lumea. Nu că au citit în nu-știu-ce carte despre acestea sau că a auzit de la cineva. Ei bine, noi oamenii dacă facem parte din Natură, știm instinctiv ce trebuie să facem pentru a fi mai sănătoși, însă odată cu evoluția ființei umane și a mediului înconjurător, începem să neglijăm acest aspect foarte mult și să considerăm ca fiind eronate informațiile care ne spun să ne apropiem de Natură.

Cu toții știm că, dacă nu mănânci fructe și legume și în schimb mănânci mai multă mâncare din fast-food-uri, în timp, acest lucru dăunează sănătății tale. Cu toții știm că dacă infestăm Natura (casa noastră) cu tot felul de deșeuri toxice, o afectăm pe ea, dar și pe noi, sau dacă ești stresat zi de zi, vei putea suferi de anumite afecțiuni pe viitor. Știm aceste lucruri și noi în continuare neglijăm orice oportunitate de a ne agăța de valorile oferite de Natură.

Ceea ce e interesant la legile Naturii, este că de cele mai multe ori, chiar dacă nu le respectăm, Natura este îngăduitoare cu noi. Dumnezeu a proiectat acest corp uman atât de inteligent, încât majoritatea dintre noi, chiar dacă nu ne îngrijim trupul și sufletul, reușim să trăim zeci de ani la rând. Se adună mizeria și mă mir cum de poate suporta corpul nostru astfel de cantități. Aici mă refer la oamenii care nu fac nimic pentru sănătatea lor. Din fericire, sunt și oameni care au simțit mizeria care se adună și au început să acționeze în privința asta. Și-au schimbat stilul de viață și nici nu vor să se lase de el. Cei care adoptă un stil de viață nociv și continuă cu el, atunci Natura îi pedepsește prin anumite boli și afecțiuni, în funcție de gravitatea legii încălcate. Poți îndrepta greșeala dacă acționezi rapid adoptând un stil de viață sănătos.

A avea un stil de viață sănătos, adică a respecta legile Mamei Naturi, nu necesită un efort atât de considerabil pe cât pare. Începutul poate fi mai greu, pentru că trebuie să te obișnuiești cu un alt stil de viață.

 Healthy-Diet

Ce trebuie să faci?

Nu îți spun să te lași de obiceiurile nocive pe care le ai/faci, ci să încerci să le echilibrezi. Obișnuiești să mănânci carne și preparate din carne zi de zi? Atunci încearcă să nu lipsească legumele crude la nicio masă sau formează-ți o masă doar din legume, măcar de 3-4 ori pe săptămână. Ești mereu stresat din cauza problemelor pe care le ai? Încearcă să vezi problema ca pe o oportunitate sau provocare, vezi partea bună a lucrurilor și încearcă să meditezi în fiecare zi, controlează-ți emoțiile și gândurile. Ești sedentar? Sari de pe scaun (după ce citești acest articol) și fă niște exerciții fizice sau îmbracă-te și ieși la alergat măcar 10-15 minute. Cum spuneau și cei de la Nike „Just do it!”. Doar fă-o. Acum e timpul să schimbi ceva la tine, nu mâine, că mâine deja e boală.

După un timp în care ai schimbat ceva în bine din obiceiurile tale, încearcă să compari cum a fost în trecut și cum e în prezent. Dacă e mai bine, încearcă să înlocuiești treptat obiceiurile nocive cu cele sănătoase. Nimeni nu îți spune ca de astăzi să fii vegetarian, să alergi 5 km și să nu mai mănânci porcării de la supermarket.

Până la urmă, alegera îți aparține și eu te sfătuiesc să te atașezi de obiceiurile care crezi că îți fac un bine sănătății tale. Nu te gândi doar la plăceri, că de cele mai multe ori plăcerile îți dau doar o stare de bine pe termen scurt și pe termen lung îți dau bătăi de cap.

 

Aștept o părere de la tine despre articol și să îmi spui dacă ești dispus să faci un mic efort pentru a-ți schimba stilul de viață!

 

Cu prietenie,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

2 comentarii Adaugă-l pe al tău
  1. Cata dreptate ai! cei mai multi dintre oameni neglijeaza aceste lucruri chiar daca le stiu, si incearca sa se schimbe abia atunci cand ajung la stramtoare, uneori prea tarziu. Trebuie, intr-un fel sau altu, sa fie smulsi din inertiile si obisnuintele lor.

    1. Așa este Diana! Oamenii acționează în anumite direcții fie din cauza disperării, fie din cauza motivației. Din păcate, majoritatea acționează din cauza disperării, atunci când dau de greu, însă dacă vrem să prevenim ceva din timp, trebuie să punem accent și pe motivație! De aceea scriu astfel de articole, ca să îi ajut pe oameni să fie motivați și inspirați! Mulțumesc pentru apreciere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *