Mesaj de Crăciun – mai ușor cu mâncarea!

Vine Crăciunul! Și cum eu scriu despre un stil de viață sănătos și multe chestii de genul, nu pot să mă abțin să nu îți vorbesc despre alimentația din zilele ce urmează.

Da, este o perioadă specială. E veselie, bucurie! S-a născut Iisus Hristos și trebuie să sărbătorim!

Pentru unii sau alții, în această perioadă, mâncarea are un rol foarte important, motiv pentru care doresc să îți dau un sfat util de care să ții cont.


Turmalina– un cristal semiprețios pentru sănătate. Află cum poți scăpa de durerile provocate de afecțiunile reumatice și nu numai.


În astfel de perioade, aud multe cazuri în care diferite persoane sunt spitalizate de urgență din cauza mâncatului cu nesaț, alimentele cu multe grăsimi, dulciurile sau alcoolul consumându-se în exces.

Pancreatita acută fiind una dintre cauzele pentru care o persoană este spitalizată. Vreau să îți spun că această afecțiune acută poate fi și fatală. Consumul în exces a alimentelor cu multe grăsimi și a alcoolului fiind cauza principală.

Te sperii acum înainte de sărbători. Ce rău sunt. Nu de alta, dar îmi pasă de medici. Măcar de Crăciun și de Anul Nou să stea și ei mai liniștiți. Faceți o faptă bună pentru ei. 🙂

Bineînțeles, îmi pasă și de tine. Că doar de asta am scris acest articol.

Nu toți pot face pancreatită acută, evident, însă multe tulburări digestive sunt întâlnite de multe persoane cum ar fi: constipația, crampele abdominale, greața, vărsarea alimentelor, diareea. Tulburări care îți pot strica buna dispoziție.  Așa că, hai să sărbătorim Crăciunul cu decență. 🙂

Ca să nu o lungesc prea mult (bănuiesc că trebuie să termini de gătit friptura) doresc să îți dau un sfat simplu.

Începe masa de Crăciun cu o salată de crudități. Știu că poate suna ciudat, însă sunt două motive pentru care o recomand.

Sauerkraut with carrots and spices

În primul rând, legumele conțin fibre alimentare ce ajut la un tranzit normal, având în vedere că se consumă multă carne. Și în al doilea rând, aceste fibre produc sațietate, motiv pentru care nu te vei lăcomi atât de mult la mâncare.  De aceea recomand banala salată de crudități în această perioadă.

Eu sper să ții cont de acest sfat, deoarece o faci pentru tine și pentru binele tău, nu pentru mine.

Îți doresc un Crăciun fericit

Fii bun și milostiv cu aproapele tău.

Doar așa vei fi fericit de Crăciun și nu numai.

Cu entuziasm,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *