Planeta noastră este bolnavă. Ce facem?

Cu siguranţă ştii că în prezent trăim într-un mediu foarte toxic care afectează viaţa plantelor, animalelor dar şi a oamenilor. De asemenea, mai ştii că aerul, apa şi solul devin din ce în ce mai poluate datorită oamenilor. Dar şi că pe viitor vom suferi mult mai mult dacă nu vom avea responsabilitatea individuală de a ajuta mediul în care trăim. Ştii atât de multe încât nici nu îţi vine să iei vreo atitudine în privinţa asta. Spun asta pentru că mulţi oameni se plâng de ceea ce îi înconjoară, dar nu fac nimic pentru a face o schimbare astfel încât să le fie lor bine, dar şi celor din jur.

După cum vezi, fabricile se înmulţesc, tehnologia avansează şi omul doreşte să fie din ce în ce mai bogat. Din păcate, dorinţa de înavuţire este atât de mare, încât pentru unii nu contează cât este de afectată Natura sau în general, oamenii. Acesta a fost motivul pentru care au apărut şi diverse campanii sau asociaţii pentru protecţia mediului. De exemplu, campania „Let’s do it, Romania” organizează o zi de curăţenie generală în toată ţara. O zi în care se strâng mii de saci de gunoi. O zi în care România este mai curată, însă trist este faptul că nu suntem educaţi pentru a menţine acea curăţenie. Aici nu mai sunt de vină organizaţiile sau statul, ci noi, oamenii de rând.

Trebuie să recunoaştem că planeta noastră, ţara noastră va fi în continuare afectată de factorii poluanţi. Nu putem să ne luptăm cu marile fabrici pentru că ar fi o luptă în zadar, dar nici cu Natura. Trebuie să ştim şi faptul că mediul poate fi poluat şi din cauza calamităţilor naturale, cum ar fi: inundaţiile, incendiile sau eruperea vulcanilor, însă vom ajunge la concluzia că tot omul contribuie cel mai mult la dezvoltarea acestui mediu toxic. Deci, cheia rezolvării acestei probleme putem fi chiar noi.gunoaie_CD

O problemă care este des întâlnită şi care poate fi şi rezolvată, este atunci când se aruncă gunoaie în lacuri, spaţii verzi, pe străzi sau în orice loc. În acest moment dacă aş ieşi afară, la cel puţin 5 metri faţă de mine, sigur aş da de ambalaje care se plimbă nebăgate-n seamă pe stradă. Dacă mergi în zone amenajate pentru picnic, vezi românul cum stă pe pătură cu un mic şi o bere în mână şi pe lângă el, diferite ambalaje, tot nebăgate-n seamă, care strică frumoasa privelişte. Şi noi ce facem? Aşteptăm să vină elevii şi studenţii să facă curăţenie sau aşteptăm să se mai facă o campanie naţională pentru curăţare a mediului. Acest lucru se întâmplă deoarece nu apreciem valorile pe care Natura ni le-a lăsat. Foarte frumos, nu? Nu!

Acum vreau să îţi pun o întrebare: Tu îţi doreşti cu adevărat să trăieşti într-un mediu mai curat? Dacă răspunsul tău este „Da!”, înseamnă eşti dispus să faci două lucruri: să nu te aşezi în rândul oamenilor care aruncă gunoaie în orice loc şi să atragi atenţia celor din jur de fiecare dată atunci când greşesc. În cazul în care nu eşti dispus să respecţi aceste cerinţe, înseamnă că răspunsul este „Nu!” şi poţi sta liniştit în rândul oamenilor cărora nu le pasă de mediu şi aşteaptă elevii şi studenţii să facă curăţenie. Ştiu că sună cam dur, dar e adevărul pur.

Trebuie să ştii că totul ţine de responsabilitatea noastră pe care trebuie să ne-o asumăm dacă dorim să avem un mediu cât mai curat. Ca să facem schimbarea pe care dorim să vedem în lume, trebuie să începem mai întâi cu noi.

Dacă tu crezi că acest articol îţi este de ajutor, fă-l cunoscut mai multor persoane. Poate aşa ne mai trezim la realitate.

Cu respect,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Sursă imagine 1, Sursă imagine 2

Comentarii

Un comentariu Adaugă-l pe al tău
  1. Articolul scoate in evidenţă faptul că şi lipsa civilizaţiei poate afecta mediul înconjurător, nu doar lăcomia oamenilor de înavuţire.
    Civilizaţia are la bază educaţia care se formează prin intermediul celor 7 ani în sânul familie, după care aceasta se consolidează cu responsabilităţile individuale asumate în tot ceea ce întreprinzi în viaţă(şcoala,loc de muncă, familie…etc.)
    Autorul articolului doreşte a scoate în evidenţă două aspecte foarte importante în modul nostru de comportament faţă de mediul înconjurător ! Educaţia şi Responsabilitatea !…Dacă eşti bine educat protejezi mediul înconjurător, şi dacă îţi asumi şi responsabilităţi individuale în acest sens, poţi educa şi pe cei din jurul tău să procedeze la fel !

    Felicitări, Emi pentru articol !…are substanţă şi este tratat cu obiectivitate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *