Un om gras este un om bolnav

 Acum câțiva ani, dr. Virgiliu Stroescu afirma în direct la o televiziune, că „un om gras este un om bolnav”. De ce îi dau dreptate?

Foarte simplu! Studiile au confirmat acest lucru.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că în lume sunt peste 1 miliard de supraponderali și peste 300 de milioane de obezi.

În Europa, România ocupă un loc fruntaș fiind clasată pe locul 3 unde incidența obezității și a supraponderalității este crescută, media indicelui de masă corporală fiind mai mare de 30 (obezitate de gradul I)

Un studiu s-a făcut și în România pe 4000 de pacienți ce aveau probleme de sănătate (hipertensiune, diabet etc.) unde 59% dintre aceștia erau obezi, 33% erau supraponderali și doar 8% erau normo-ponderali. Ceea ce ne duce cu gândul la faptul că odată cu creșterea în greutate apare și boala.

Dar care sunt factorii ce ne aduc în această situație?

Mi-a plăcut foarte mult cum a vorbit Jamie Oliver la Ted despre alimentație în 2010 afirmând că majoritatea cauzelor de mortalitate în SUA au loc din cauza alimentației.new-bitmap-image

In acest grafic, ceea ce vedeți cu roșu sunt bolile cauzate de alimentația nocivă. Diabetul, accidentele vasculare cerebrale, cancerele de tot felul și bolile de inimă fiind principalele boli cauzate de alimentație.

Pe lângă alimentație și sedentarismul joacă un rol important, deoarece inactivitatea fizică favorizează creșterea în greutate. Știi și tu asta. Nu mai intru în detalii.

Sunt și alți factori ce favorizează creșterea în greutate precum, medicația, afecțiunile endocrinologice sau în cazul femeilor, nașterea mai multor copii. Factori ce nu țin neapărat de deciziile noastre, însă doresc să pun accent pe creșterea în greutate ce are loc din cauza alegerilor pe care le luăm zi de zi.

Ca și concluzie, trebuie să ne schimbăm stilul de viață pentru a evita anumite boli.

Prevenția este ceea ce ne-a rămas. Documentează-te, interesează-te și începe să îți pese de sănătatea ta.

Hai să lăsăm ceva bun în urmă. Generațiile următoare depind de starea noastră de sănătate.

Cu drag,

Emanuel Ilășoaia
Nutriționist și dietetician
Emanuel Ilășoaia
Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași - Specializarea Nutriție și dietetică (2014-2017)   Masterand UMF Nutriție și dietetică profilactică și curativă, Iași (în prezent)

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *